Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Δημοψήφισμα

Αυτή η ανάρτηση είναι η τελευταία με παράπονα ,δεν θα ξαναπαραπονεθώ ।Μερικοί μπορεί να με κατηγορήσουν για ρατσίστρια γιατί θα αναφερθώ σε άτομα που δεν μου φταίξανε σε τίποτα αλλά μόνο έτσι θα καταλάβετε την αδικία που γίνετε από το Κυπριακό κράτος σε βάρος του απόδημου Κύπριου ।
Όλοι λένε για το δημοψήφισμα και όλοι οι Κύπριοι θα πάνε να πούνε το ναι ή το όχι।Δηλαδή δικαιούνται να ψηφίσουν οι πρόσφυγες ,αλλά όχι ΕΓΩ οι μη πρόσφυγες αλλά όχι ΕΓΩ οι γυναίκες από άλλες χώρες που έχουν παντρευτεί Κύπριο αλλά όχι ΕΓΩ, οι (καλλιτέχνιδες) που έχουν παντρευτεί κάποιο Κύπριο για να μην τις απελάσουν αλλά όχι ΕΓΩ।
Όλοι οι Τουρκοκύπριοι (γι'αυτούς δεν γράφω τίποτα) Όλοι οι Τούρκοι που ήλθαν σαν κατακτητές και μένουν στα σπίτια μας αυτοί θα ψηφίσουν για να μου πούνε αν θα πάω ΕΓΩ ο πρόσφυγας στον τόπο μου ।Εγώ η πρόσφυγας σύμφωνα με τους κυβερνώντες της Κύπρου δεν έχω αυτό το δικαίωμα γιατί λέει δεν έχω εκλογικό βιβλιάριο ,τι να κάνω κύριοι όταν έφυγα δεν είχα γιατί δεν χρειάστηκε να ψηφίσω।Γιατί δεν μου βγάζετε εσείς τώρα ή γιατί δεν μου επιτρέπετε να έλθω να ψηφίσω με την προσφυγική μου ταυτότητα? τι σκατά την έχω?Γιατί θα πρέπει να αποφασίσουν για μένα όλοι οι παραπάνω?ΓΙΑΤΙ ;

30 σχόλια:

ruth_less είπε...

Σταλαματιά
μα δεν δικαιούσαι να βγάλεις έστω και τώρα εκλογικό βιβλιάριο; Κράτησες την κυπριακή σου υπηκοότητα φαντάζομαι. Αν ναι, δεν καταλαβαίνω γιατί; Όντως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Έγινε καμμιά συλλογική κίνηση γι΄αυτό το θέμα;

Ανώνυμος είπε...

Σταλαματιά μου,

Ενεν εσύ όμως που εννα ζήσεις με τις συνέπειες (καλές ή κακές) του οποιουδήποτε σχεδίου.... εν εγώ, τζιαι οι καλλιτέχνιδες. Παράλληλα, που τη στιγμή που έν εσιεις επαφή με την κυπριακή πραγματικότητα (βλ. ρουτίνα, everyday life) εν μπορείς να έσιεις αντικειμενική κρίση, γιατί βασίζεται στην υποκειμενική πληροφόρηση των media/συγγενών/whatever.

Το ότι είσαι στο εξωτερικό βοηθά σε να δεις την κατάσταση πιο αποστασιοποιημένα, όμως στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι απόδημοι απλά θωρούν το συναισθηματικά τζιαι με εντονότατη την έλλειψη ρεαλισμού. Που το ξέρω τούτο; Η αλήθκεια εν ότι εν είμαι ειδικός, απλά τούτο παρατηρώ με τους απόδημους που ξέρω.

Εν νομίζω ότι εν τόσο κατακριταίο να αποφασίζουν τζίνοι που εννα τρων στη μούρη τις συνέπειες τζιαι όι ο άλλος που για τον οποιονδήποτε λόγο επέλεξε (ή αναγκάστηκε) να φύει που την χώρα τζιαι να ζήσει αλλού.

Ενεν ρατσιστικό το κείμενο σου. Ίσως τζιαμέ που λαλείς για τις καλλιτέχνιδες. Εν λλίο μονόπαντο όμως. Καταλάβω ότι τζιαι εσύ κυπραία είσαι/νοιώθεις/εννα πεθάνεις. Όμως, η αλήθκεια εν ότι εν ζιεις δαμέ.


(το όνομα μου εν το βάλλω για ευνόητους λόγους [βαρκούμαι το λιντσάρισμα]. αν για κάποιο λόγο θέλεις να το μάθεις μπορώ να σου στείλω mail... δεν είμαι ο κλασσικός βλαμμένος ανώνυμος:))

ruth_less είπε...

Ανώνυμε
ξέρω ότι είναι στην Σταλαματιά που αναφέρεσαι απλά ήθελα να σου πω ότι διαφωνώ μαζί σου (δημοκρατικά). Επειδή δεν ζει πια στην Κύπρο δεν σημαίνει ότι "δεν θα ζήσει με τις συνέπειες". Ήδη ζει με τις συνέπειες και μετά το δημοψήφισμα, εγώ η μη πρόσφυγας θα αποφασίσω κατά πόσον θα ξαναπάει ή όχι στον τόπο της.

Τις συνέπειες τις κουβαλά μέσα της 34 χρόνια τζιαι εφυμώσαμεν την να μεν μπορεί να αποφασίσει για τον εαυτόν της.

Θυμώνω (όχι τόσο μαζί σου) απλά για την αδικία.

Ναι ξέρω, "ποιός είπεν ότι η ζωή εν δίκαιη"...

lakis είπε...

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει με την ψήφο την άποψη του. Το να το στερούν από κάποιους και να το παραχωρούν σε κάποιους άλλους δεν είναι καθόλου σωστό.

stalamatia είπε...

Ρούθλες μου ασφαλώς και έχω και την Κυπριακή υπηκοότητα.Και ενώ έρχονται χιλιάδες απόδημοι όποτε υπάρχουν εκλογές για να ψηφίσουν εντούτις σε όσους δεν είχαν εκλογικό βιβλιάριο πριν φύγουν από Κύπρο αρνούνται να τους βγάλουν.Εγώ δεν θέλω ούτε να με πάνε τζάμπα τα κόμματα για να τους ψηφίσω ούτε τίποτα,αλλά έχω την απαίτηση να μπορώ να εκφέρω τη γνώμη μου στο δημοψήφισμα όπως όλοι.
Να μου βγάλουν ένα βιβλιάριο και όταν ψηφίσω ας μου το πάρουνε να το κάνουν προσάναμα να κάψουν τη διχόνια που τρώει τον τόπο μας.

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Σταλαματιά, έχεις απόλυτο δίκαιο. Το ότι ζεις εκτός Κύπρου είναι απόρροια της εισβολής και του εκτοπισμού και όχι προσωπική σου επιλογή (θα μπορούσε και να ήταν αλλά υπό άλλες συνθήκες). Επομένως, έχει κάθε δικαίωμα να ψηφίζεις και επικροτώ κάθε κίνηση που θα εξασκήσει πίεση στους κυβερνώντες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανώνυμε, δεν συμμερίζομαι την άποψή σου. Η Κύπρος δεν ανήκει μόνο σ' όσους ζουν εδώ τούτη την στιγμή αλλά και σε όσους θα έμεναν εδώ αν δεν γινόντουσαν όσα έγιναν και που βρίσκονται στο εξωτερικό με την πρόθεση να γυρίσουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους, είτε αυτές βρίσκονται στα κατεχόμενα είτε στις ελεύθερες περιοχές, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

stalamatia είπε...

Ανώνημε/η
Δέχομαι την άποψη σου αλλά σε ρωτάω ,ξέρεις πόσες χιλιάδες Κύπριοι που ζουν στο εξωτερικό ήλθαν στο πρώτο δημοψήφισμα?
Και που ξέρεις πόσοι θα μείνουν εκεί από αυτούς που θα ψηφίσουν?
Οι άποικοι θα ψηφίσουν,μετά όμως αρκετοί θα πρέπει να φύγουν σε περίπτωση λύσης.
Φοβάσαι ανώνημε/η τη λύση? φοβάσαι το ναι που θα σμαίνει ανακάτωμα των δύο κοινοτήτων?.Και εγώ φοβάμαι είναι άγνωστο τι επιπτώσεις θα υπάρξουν αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. ή θα δώσουμε ένα τέλος ή θα δεχτούμε τα πράγματα ως έχουν και οι δύο περιπτώσεις με τρομάζουν.
Αν θέλεις μπορείς να μου στείλεις ημέϊλ για το ποιός/α είσαι εγώ μόνο θα το ξέρω και δεν σε καταδικάζω .

stalamatia είπε...

Λάκη και Κακομούτσουνε ευχαριστώ που συμμερίζεστε αυτό το δικαίωμα μου.Σκοπεύω να στείλω το παράπονο μου και πιο πάνω.

Aceras Anthropophorum είπε...

Στην Ιταλίαν επέρασεν πρόσφατα νόμος τζιαι εκλέγουν οι απόδημοι αντιπρόσωπον στην βουλήν ανάλογα με την πληθυσμιακήν τους αναλογίαν. Νομίζω ότι φκάλλουν κάπου 5 βουλευτές τζιαι ψηφίζουν στην περσβίαν της χώρας τους. Όι πους είμαι απόδημος αλλά νομίζω ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν τες επιπτώσεις τους τζιαί πάνω στους απόδημους. Ίσως όι σε ούλλα τα θέματα, αλλά αφορούν τους σε θέματα που ίσως δεν αφορούν τους μόνιμους κάτοικους.

Στην δε κύπρον, το σύστημαν είναι τόσον της μουρλής που κάποιος που έφκαλεν εκλογικόν βιβλιάριον πριν 20 χρόνια δικαιούται πάντα να ψηφίζει ενώ κάποιος που έφυεν πριν 10 χρόνια τζιαι δεν έφκαλεν βιβλιάριον δεν δικαιούται να φκάλει.

Τρέχα γύρευε λογικήν Σταλαματιά. Δεν βαριέ.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις κάθε δικαίωμα να παραπονιέσαι για τα κακώς έχοντα. Δεν θα έπρεπε να έχουνε δικαιώματα οι έπικοι εισβολείς σε τέτοια θέματα. Οι ομογενείς θα πρεπε να χουν το δικαίωμα αυτό και οχι άλλοι. Όσο για το δημοψήφισμα, ΟΧΙ ψήφισα και ΟΧΙ θα ψηφίσω σε περίπτωση νέου. Δεν θέλω ουτε τουρκους ουτε τουρκοκυπριους να ζουνε στον ιδιο χώρο με μενα και τους δικούς μου. Η δικιά μου οικογένεια, εκδιώχθηκε απ την Σμύρνη οταν οι τουρκοι εσφαξαν και εδιωξαν όλους τους Ελληνες και έχασαν τα πάντα. Μέσα στον ίδιο αιώνα, το 1974, ξαναζήσαν τα ίδια με την εισβολή της Κύπρου. Δεν ανέχομαι κανενας να μου δίνει λύση η οποία να μην τους τιμωρει και να τους θελει να ζησουν μαζι μας.

eirini είπε...

Με το δίκιο σου φωνάζεις και διαμαρτύρεσαι!! Να μην σταματήσεις! Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο! Εάν κάποιος έχει το απόλυτο δικαίωμα να ψηφίσει, αυτή είσαι εσύ!
Κάποια πράγματα...με βγάζουν έξω από τα ρούχα μου! Τί άλλο να πει κανείς!
Καλημέρα Σταλαγματιά μου! Είμαστε μαζί σου, να μην σταματήσεις ποτέ να φωνάζεις!

Ανώνυμος είπε...

Εντελώς παράλογο το βρίσκω. Μια μαζική διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη...

faraona είπε...

ΕΧΕΙς απολυτο δικιο ...που θα το βρεις ομως?
Κι ειναι τοσο κριμα να συμβαινουν τετοιες καταφορες παραβιασεις των δικαιωματων των πολιτων...!

τα φιλια μου και κουραγιο

stalamatia είπε...

Ασερα μου δεν βαριέσε αυτοί χάνουν ένα πολίτη τους .

Ελγκρέκορ μου μην περιμένεις λύση χωρίς Τουρκοκύπριους και έπικους μέσα.

Ειρήνη μου

Μπλογκούλη μου

Φαραώνα μου
Εχω δίκιο και το ξέρω αλλά επίσεις ξέρω ότι δεν πρόκειτε να το βρω με τα μυαλά που έχουν αυτοί.

eirini είπε...

Εχεις πρόσκληση!
Καλησπέρα!

dokisisofi είπε...

o anwnimos en o linopampakos

stalamatia είπε...

Δόκη δεν ξέρω ποιός είναι ο ανώνυμος αλλά και να μου έλεγε θα το ήξερα μόνο εγώ.

dokisisofi είπε...

efian tou 2 agkiles
gi afto

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Σταλαματιά,

έχουμε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με μία μικρή διαφορά. Το εκλογικό βιβλιάριο το απέκτησα μετά που έφυγα από την Κύπρο, δεν ξέρω πως τους διέφυγε, παρόλ' αυτά δε δικαιούμαι να ψηφίζω. Το παράδοξο είναι ότι στις επίσημες ιστοσελίδες του υπουργείου εσωτερικών εντόπισα το όνομα μου, αλλά στο εκλογικό κέντρο δε με έχουν στον κατάλογο. Αυτό με το εξάμηνο, το έμαθα τα τελευταία χρόνια, γιατί προηγουμένως, ακόμη και να επιτρεπόταν, δε θα μπορούσα να ταξιδέψω, λόγω άλλων υποχρεώσεων. Δεν έχω ψηφίσει ποτέ.
Είναι πραγματικά απαράδεχτο. Αναρωτιέμαι, όλοι αυτοί που γεμίζουν τα αεροπλάνα σε κάθε εκλογές, ποιοί τους έχουν εκδώσει τα βιβλιάρια και κυρίως ποιοί τους συμπεριλαμβάνουν στους εκλογικούς καταλόγους; Είναι δυνατόν να είναι όλοι νόμιμοι κι εμείς όχι;

stalamatia είπε...

Λεμέσια καταρχήν σε καλωσορίζω .
Ξέρεις τι έχω καταλάβει? Οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας σε αυτό το θέμα δεν ξέρουν τι τους γίνετε.
Το πιστεύεις ότι βγάζουν βιβλιάρια κρυφά σε παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ζούνε στην Ελλάδα απλά και μόνο η μάνα τους είναι Κυπραία.
Και όλα αυτά γίνονται προεκλογικά ,όταν τα κόμματα ψάχνουν ψηφοφόρους με το κερί ,τότε λοιπόν στα μουλουχτά βγάζουν εκλογικά βιβλιάρια.
Αυτό δείχνει πόσο σοβαροί είναι δεν έχουν τα κότσια να πούνε όλοι έχουν το δικαίωμα ή κανένας μόνιμος κάτοικος εξωτερικού δεν έχει δικαίωμα ψήφου.
Αλλά για να το κάνουν αυτό χρειάζονται ......άλλα πράγματα να έχουν!!!!.

drakouna είπε...

Αυτοί που γεμίζουν τα αεροπλάνα σε κάθε εκλογές είναι:

1. Απόδημοι που είχαν εκλογικό βιβλιάριο πριν εγκατασταθούν εκτός Κύπρου και
2. Κύπριοι φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό για σπουδές.

Εκτός από υπηκοότητα πρέπει να είσαι μόνιμος κάτοικος Κύπρου για έξι μήνες πριν την υποβολή αίτησης. Περίεργη πρόνοια άμα το σκεφτείς...

stalamatia είπε...

Δρακούνα
Καλωσόρισες στη γειτονιά μου.
Όσο αφορά τους φοιτητές είναι κατανοητό να πηγαίνουν στη Κύπρο να ψηφήσουν.
Εκείνο που μου έχετε περίεργο είναι αυτή η πρόνοια για τους απόδημους που είχαν βιβλιάριο πριν εγκατασταθο΄τν στο εξωτερικό.

Και εγώ επιμένω τουλάχιστο για το δημοψήφισμα να έχουν όλοι οι Κύπριοι δικαίωμα ,έστω και αυτό .

Ανώνυμος είπε...

Ως φοιτήτρια δεν το είχα συνειδητοποιήσει, γιατί όπως έγραψα και πιο πάνω...

'Αυτό με το εξάμηνο, το έμαθα τα τελευταία χρόνια, γιατί προηγουμένως, ακόμη και να επιτρεπόταν, δε θα μπορούσα να ταξιδέψω, λόγω άλλων υποχρεώσεων.'

Όμως, τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως γι αυτό να μου είχαν επιτρέψει την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου, δηλαδή επειδή σπούδαζα να είχα ακόμη το δικαίωμα.
Το δικαίωμα ψήφου, χωρίς επαναπατρισμό, πρέπει μάλλον να το ξεχάσουμε... :(((

stalamatia είπε...

Λεμέσια
Ξέρεις πόσοι πάνε που δεν έχουν επαναπατριστεί?Ζουνε μόνιμα στην Ελλάδα κατάλαβε το τους πάνε τα κόμματα στα μουλουχτά για παράδειγμα φέτος πάνε με το ένα κόμμα τη επόμενη φορά πάνε με το άλλο κόμμα ίσως μερικοί να είναι ιδεολόγοι και να πηγαίνουν με ένα κόμμα πάντα μερικοί πάνε ανάλογα ποιός θα τους κάνει καλύτερη προσφορά στην τιμή του εισιτηρίου έτσι λειτουργεί το σύστημα.
Αν βρείς και εσύ ένα κόμμα στις επόμενες προεδρικές και τους πείσει ότι θα τους δώσεις ψήφο θα σε κανονίσουν να πας.Ψάξε το.

Ανώνυμος είπε...

@Σταλαματιά,

"Αν βρείς και εσύ ένα κόμμα στις επόμενες προεδρικές και τους πείσει ότι θα τους δώσεις ψήφο θα σε κανονίσουν να πας.Ψάξε το."

Μέσω αυτής της οδού, να μου λείπει καλύτερα, Σταλαματιά...

Το γεγονός ότι το όνομα μου βρίσκεται στις ιστοσελίδες του υπουργείου εσωτερικών, αλλά αφαιρέθηκε από τους καταλόγους του εκλογικού κέντρου όπου υποτίθεται...ψηφίζω, είναι πολύ ύποπτο κι επιβεβαιώνει έμμεσα τα γραφόμενα σου.

Όταν το έμαθα, στεναχωρέθηκα πάρα πολύ, μετά το θεώρησα υποτιμητικό να εκλιπαρώ για την απόκτηση του αυτονόητου, δηλαδή να μου επιτραπεί(!) να εξασκώ τα πολιτικά μου δικαιώματα στη χώρα μου. Λάθος μου!

Ίσως πρέπει να κάνουμε, έστω κι αργά, κάποια διαβήματα, τηλεφωνικά ή με επιστολές, σε πρεσβείες και υπουργεία.

stalamatia είπε...

Λεμέσια

Ούτε εγώ θέλω να πάω με τέτοιες διαδικασίες υποτιμητηκές για τη χώρα μου.
Έστειλα και στο πρόεδρο ημέηλ πρίν λίγες μέρες με όλα τα στοιχεία μου,παρακαλώντα τον να μου δώσει αυτό το δικαιώμα ψήφου έστω για τη δημοσκόπηση και μόνο.

Ανώνυμος είπε...

Σταλαματιά,

αν έχω νεότερα, θα σε ενημερώσω.

Σ' ευχαριστώ για τις πληροφορίες, πάντως.

Καλώς ή κακώς, ωφελεί να μαθαίνει κανείς ότι υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι χωρίς να το αντιληφθούν, τους στέρησαν από τα δικαιώματα τους. Τι κι αν είναι κανονισμός...Είναι άδικος!

Ανώνυμος είπε...

Μια επιστολή της ΟΚΟΕ προς τον τότε πρόεδρο της βουλής κ. Χριστόφια.

http://www.cyprusnet.gr/okoe/OkoePagesGr/Allagi%20Eklogikou%20Nomou.html

stalamatia είπε...

Λεμέσια

Παρ'ολο που την ιστοσελίδα την έχω στα λίνκ μου τώρα διάβασα την επιστολή,πιο παλιά δεν πρέπει να την είχαν.

phlouflis είπε...

κερυνειώτης κι εγώ -εκεί γεννήθηκα, μεγάλωσα, έμαθα γράμματα, υπηρέτησα τη στρεατιωτική μου θητεία- απόδημος στην Ελλάδα ΕΧΩ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ αν θέλω το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ... Δε ζητάω να έχω ψήφο στις βουλευτικές-προεδριοκές-δημαρχιακές εκλογές, αφού ζω -ένεκα των αναγκών και των περιστάσεων- εκτός Κύπρου. Είναι δε αυτό που ζητάμε οι απόδημοι, ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ μας. Επειδή οι γονείς μου είναι και αυτοί απόδημοι -οικογενειακώς φύγαμε το 75 από Κύπρο ένεκα σπουδών και των άλλω δύο αδελφών μου- κινδυνέυουμε να χάσουμε τους δεσμούς με την πατρίδα, αν όχι εμείς, τα παιδιά μας. Η πατρίδα μάλλον δε μας χρειάζετε....