Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Πεντόβολα


Λέω και αυτή τη φορά να πάμε πίσω ωχ ωχ όταν λέω εγώ πίσω ΠΟΛΥ πίσω.
Να ήταν καμιά εικοσαριά από τους συμπλόγκερς γεννημένοι; Θα δούμε.
Θα ξεκινήσω από το τώρα για να πάω πίσω.
Εδώ και λίγες μέρες άρχισα να περπατώ ναι ναι στράτα στρατούλα ,κάθε απόγευμα που λέτε παίρνω τα ποδάρια μου και δρόμο παίρνω δρόμο αφήνω ,κάνω τον γύρω της πόλης θάλεγα όλο παραλία. Ναι ναι η παραλία μας αγκαλιάζει ,ζηλέψτε και λίγο!!!!.
Σήμερα που λέτε ξεκίνησα από τη παραλία πήγα στην μαρίνα έκανα ένα γύρο εκεί όπου και είδα ένα σκυλοκαβγά που πέθανα στα γέλια.
Ήταν μια κοπέλα μπροστά από μένα και περπατούσε κρατώντας το σκυλί της από το λουρί,όλα καλά ώσπου καφνικά ακούω κάποιον που ερχόταν από απέναντι να φσφυράει και να φωνάζει Μόλι Μόλι και συγχρόνως ένα σκυλάκι το ένα τέταρτο από το άλλο, να έχει ορμήξει και να γαυγίζει στο μεγαλόσωμο
Ο δε κύριος που το είχε λιτό (αφού ήξερε τι σκυλί έχει) να φωνάζει στην κοπέλα ,το δικό μου είναι μικρό, τι ακριβώς εννοούσε με το μικρό, δεν μπόρεσα να καταλάβω , οπότε αρπάζει στα χέρια το δικό της που είχε αφηνιάσει και ήθελε να κατασπαράξει τη Μόλι και εγώ εκεί κάγκελο , γιατί η Μόλι όρμησε πάνω μου ,και βάζοντας τα ποδαράκια της πάνω μου να με κοιτάει κατάματα εγώ δε να της χαμογελώ και να προσπαθώ να την ηρεμήσω με λόγια (καλό σκυλάκι εσύ ηρέμησε και άλλες χαζομάρες γιατί το τελευταίο που θα ήθελα ήταν μια δαγκωνιά από σκυλί) . Να κατεβαίνει από πάνω μου και να ορμάει στο άλλο σκυλί που τόση ώρα το είχε αγκαλιά η κοπελιά μόνο και μόνο να μην καταβροχθίσει την Μόλι.
Ο δε μα..... έ τον λες για δεν το λες; με το πάσο του και μια σφυρίχτρα να κάνει καλά το σκυλί του.Έρχετε κοντά εγώ να έχω πεθάνει στα γέλια, στο κάτω κάτω δεν ήθελε να φάι εμένα αλλά τον σκύλο που αν τον άφηνε κάτω το κορίτσι, η Μόλι ακόμα θα έτρεχε.
Τελειώνει η φάση και καθώς απομακρυνόμουν ακούω τον μ..... να λέει στην κοπελιά το σκυλί σου αρσενικό είναι; Λέτε να το ερωτεύτηκε η Μόλι;
Εγώ κουμπάρα!!!!!! χα χα χα
Προχωράω και πιάνω παραλία με χαλίκια όπου πάνε οι λουόμενοι το Καλοκαίρι και τότε είδα τις πετρούλες και ξαφνικά μου ήλθε στο μυαλό που τις μαζεύαμε μικρά σαν ήμασταν για να παίξουμε πεντόβολα, στο χωριό μου το παιχνίδι αυτό το λέγαμε (εξάγιες) γιατί χρησιμοποιούσαμε έξι πετρούλες τις πέντε τις ρίχναμε κάτω και την μία την πετούσαμε πάνω για να προλάβουμε να περάσουμε τις άλλες πέτρες κάτω από την καμάρα που φτιάχναμε με το άλλο χέρι.
Τι όμορφα που ήταν μάζεψα μερικές και σας τις παρουσιάζω ποιός θέλει να παίξουμε; ΟΛΟΙ;

20 σχόλια:

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Προχθές στη Μηχανιώνα όρμησε στη Κλώντη μου ένα τεράσριο σκυλί και το αφεντικό του έβαλε σε μένα τις φωνές γιατί λεέι αυτά τα μικρά σκυλιά έπρεπε να τα κρατούμε αγκαλια, τι του λες τώρα;

jf είπε...

Κυρία-κυρία, εγώ θέλω να παίξω!
Μόνο που το ξέρω με 5 πέτρες, γι αυτό και ονομάζαμε το παιχνίδι "Πέντε πέτρες". Τζιαι ύστερα να παίξουμε τζιαι κουτσό!!

Ανώνυμος είπε...

Δε φταίνε τα τετράποδα.
Τα δίποδα φταίνε...

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Πεντόβολα...

Και τα σημερινά παιδιά το ξέρουν το παιχνίδι αυτό, αλλά που να παίξουν...

χαχα

Καλό μήνα και καλή Σαρακοστή.

Κώστας

vloutis.wordpress.com
vloutis.blogspot.com

Maria Tzirita είπε...

Σταλαματιά μου, για να είμαι ειλικρινής δεν το έπαιξα ποτέ αυτό το παιχνίδι! Το θεωρούσαμε αγορίστικο εμείς τα κοριτσάκια και πέζαμε κουτσό και λάστιχο βέβαια με τις ώρες! Αλήθεια, έχεις δει σε καμιά γειτονιά κορίτσια να παίζουν λάστιχο; Εγώ όχι πια...
Φιλάκια πολλά, μας γέμισες νοσταλγία!...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΝΤΟΒΟΛΑ;ΤΟ ΞΕΡΩ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΠΑΙΞΩ.ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΩΡΑ.ΕΓΩ ΤΟ ΕΜΑΘΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΕ.

Diasporos είπε...

Μα ήντα παιχνίδιν εν τούτο;
Δείξε μας κανένα βίτεο της δράσης...

φιλιά

e-ioannis είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !
ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΙΞΕΙ ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΠΕΝΤΟΒΟΛΑ !!

stalamatia είπε...

Αγαπημένοι μου φίλοι κάπου με μπερδέυει η έκτη πέτρα .Για το παιχνίδι χρειάζονται συο πέχτες ,πέντε ή έξι πετρούλες στρογγυκές όσο ένα φουντούκι περίπου.
Οι πέχτες κάθονται κάτω ο ένας απέναντι από τον άλλοεμεις καθόμασταβ στα καλντερίμια.Ρίχνουμε τις πέτρες κάτω και κρατάμε τη μια πετέμε πάνω αυτή που κρατάμε και με το χέρι που πέτεξε την πέτρα προσπαθούμε να πιάσουμε μια πέτρα από χάμω πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα για να προλάβεις να πιάσεις και την πέτρα που πέταξε ςπρος τα πάνω αλλιώς χάνεις.
Αφού μαζέψεις όλες τις πέτρες μία μία περνάς στη δεύτερη φάση που πρέπει να τις μαζεύεις δυο δυο.
Στην τρίτη φάση μαζεύεις μια και μετά τις άλλες τρεί συχρόνως(γι'αυτό λέω ότι ίσως δεν ήταν έξι οι πέτρες που έγραψα ,αλλά πέντε)
Στην τέτερτη φάση πρέπει να μαζέψεις με μια κίνηση και τις τέσσερις πέτρες και αμέσως να πιάσεις την πέτρα που πέταξες πάνω.
Η πέμπτη φάση είναι η καμάρα που δείχνω στη φωτογραφία και γίνετες ως εξής .Φτιάχνουμε μια καμάρα με το αριστερό μας χέρι ,το δεξί μας χέρι το περνάμε κάτω από τον καρπό του αριστερού και με μια ανάποδη κίνηση ρίχνουμε τις πέτρες μπροστά στην καμάρα. θα τις περάσετε όλες με τη διαδικασία των προηγούμενων φάσεων και με την ίδια σειρά.
Όταν μαζέυουμε πέτρες προσέχουμε να μην ακουμπάμε τις άλλες .αλλιώς χάνουμε.
Καλό παιχνίδι.
Υ.Γ. Επαιζα και βόλους (ππιριλιά που λέμε στη Κύπρο)

stalamatia είπε...

Αχτίδα μου
Γιατί δεν του είχε λουρί?
Δηλαδή αν ορμούσε σε παιδί θα έλεγε γιατί δεν το κρατάτε αγκαλιά?
Τα σκυλιά που ομάνε πρέπει να τους έχουν λουρί.Ελα και συ να παίξουμεεεε.

Ζαμανφου μου
Θα παίτσουμε και κρυφτό και μήλα μετά θα πέτσουμε περνά περνά η μέλισσα.

Λεμέσια μου
Τα δίποδα φταίνε είναι το μόνο σίγουρο,θα ρθεις να πέτσουμε και συ? Φιλούθκια

stalamatia είπε...

Κώστα Βλουτή
Καλωσόρισες στην γειτονιά μου.Τα παιδιά δυστυχώς έχουν χάσει τα αληθινά ,τα ομαδικά παιχνίδια που εκεί ανάμεσα στο παιχνίδι γενιόντουσαν και οι φιλίες.
Να είσαι καλά.

Φθα είπε...

Ήρθα κι εγώ να παίξω και τελικά τα πήρα στο κρανίο με τον ηλίθιο που αναφέρει η Αχτίδα. Άκου εκεί να κρατάμε αγκαλιά εμείς τα μικρά σκυλάκια και να ξαμολάνε οι κομπλεξικοί τα δήθεν εκπαιδευμένα θηρία τους για τα οποία φουσκώνουν και κοκορεύονται όσο και για τους κοιλιακούς τους!
Άντε ρε βλάκα πες στο σκύλο σου να σε πάει στο σπίτι γιατί τελείωσε η ώρα της βόλτας σου. Χαμένε ε χαμένε! Γιατί ρε καλέ θεούλη δεν μου στέλνεις εμένα κανέναν τέτοιο κοπρίτη στο δρόμο μου να μου κάνει παρόμοιες υποδείξεις!

stalamatia είπε...

Μαρία
Αυτό το παιχνίδι ήταν ντεμί αλλά πιο συχνά το έπαιζαν κορίτσια τα αγόρια έπαιζαν συνήθως βόλους.(ππιριλιά που λαλούμε στην Κύπρο.
Εδώ που μένω στις γειτονιές που υπάρχουν κορίτσια δημοτικού παίζουν λάστιχο ακόμα είναι χάρμα οφθαλόν.

Σκρουτζάκο
Η φάση με τα σκυλιά ήταν για γέλια μου φτιάξανε την μέρα ,χαμός γίνετε εδώ από σκυλιά άλλα με τα αφεντικά τους άλλα αδέσποτα ,προπαντός αδέσποτα κάθε πρωί έχω συνοδία για τη δουλειά μου,όλο και κάποιο με συνοδεύει.
Όσο για το παιχνίδι κρίμα που χαθήκανε τέτοια παιχνίδια γιατί τα παιδιά τώρα μόνα τους παίζουν και χαζεύουν και σε μια τηλεόραση.
Να είσαι καλά .

stalamatia είπε...

Ιωάννη
Ούτε εσύ το ξέρεις ,πρέπει να σας μαζέψω όλους για να σας κάνω μαθήματα.Καλή Σαρακοστή και σε σένα.

Φθά
Έλα παιδί μου στο παιχνίδι και μην νομίζεις οι περισσότεροι τα σκυλάκια τα έχουν για να δείχνουν ότι είναι ζωόφιλοι μην νομίζεις ότι όλοι είναι σαν εσένα και την Αχτίδα το λέω αυτό γιατί είναι πολοί που τα παίρνουν και μετά τα παρατάνε στην τύχη τους.Φιλούθκια.

eirini είπε...

Νομίζω ότι πλέον αυτό το παιχνίδι έχει χαθεί και είναι πραγματικά κρίμα! Βέβαια τώρα θα μου πεις... και ποιό δεν έχει χαθεί, αφού τα παιδάκια δεν μπορούν να παίζουν ελεύθερα! Εγώ θυμάμαι όταν ήμουνα μικρή, ξημεροβραδιαζόμασταν στις αλάνες από το πρωϊ και το βράδυ για να μαζευτούμε βγαίναν οι μαμάδες και μας φωνάζανε από τα μπαλκόνια! Πού να τις ακούσουμε; Μετά από μια ώρα πηγαίναμε! Ωραία χρόνια που δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον!
Αυτός ο ηλίθιος με το σκυλάκι πολύ με νευρίασε! Έπρεπε να ήταν καμία να του ρίξει κάνα μπινελίκι να μαζευόταν λίγο!

Φιλιά πολλά Σταλαματιά μου!!!

phlou...flis είπε...

τσ τσ τσ. Πού ακούστηκε τα θηλυκά να ορμάνε στα αρσενικά. οσο για τις εξάγιες...πάει καιρός που παίζαμε

lakis είπε...

Ας αρχίσουν οι χοροί... Ε, τα παιχνίδια εννοώ. Όμορφη ανάρτηση. Όσο για τα σκυλιά, αυτά είναι καλά ζώα. Οι άνθρωποι όχι και τόσο. Μέρα καλή

b|a|s|n\i/a είπε...

το ξέρω πάνω κάτω αλλά δεν το παίζαμε. παίζαμε κυνηγητό, μπαμ ξε μπαμ, κρυφοκούτι, μήλα!
:)) καλησπέρες πολλές! καλό μήνα!!

stalamatia είπε...

Ειρήνη
Είσαι από τα τυχερά παιδάκια ,πρόλαβες τις αλάνες και την γειτονιά.
Από μένα πάντως μπινελίκια δεν θα άκουγε,γιατί τα είπα μέσα μου χα χα χα .

Φλούφλη
Ε ρε τι έχουν χάσει κάτι γενιές!!!
που κυνηγούσαν τα θηλυκά καταϊδρωμένοι!! ενώ τώρα κοντεύουν τα αρσενικά να πάθουν ανοσία από το κυνηγητό των θηλυκών.

stalamatia είπε...

Λάκη
Τι καλά να αρχίζαμε το παιχνίδι και ο χορός καλός είναι ,αλλά το παιχδίδι ....δεν παίζετε.

Μπασντίκσιον
Μπαμ ξε μπαμ και κρυφοκούτι πρώτη φορά τα ακούω. Χμ θα παίξουμε καλά.
Καλό μήνα και σε σένα.