Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Ημέρα.... ποιάς γυναίκας είπαμε?

Αύριο 8 Μαρτίου ημέρα Κυριακή έχει καθιερωθεί σαν μέρα γυναίκας. Εγώ προσωπικά δεν έχω υιοθετήσει αυτή τη μέρα ,γιατί δεν πιστεύω ότι αλλάζει κάτι στη ζωή της γυναίκας εκτός που ορισμένες βρίσκουν αφορμή να βγουν για να ξεσκάσουν.Δικαίωμα τους αφού έτσι νιώθουν .Κακίες επί του θέματος δεν θα γράψω η κάθε μια ας κάνει ότι καταλαβαίνει για να νιώσει και καλά ότι είναι γυναίκα.
ΚΑΚΙΕΣ θα γράψω τώρα , στις φωτογραφίες θα δείτε κάποιες ταυτότητες, η κάτω κάτω που είναι στα Αγγλικά είναι η αστυνομική μου ταυτότητα την οποία έβγαλα το 1969 όταν ήμουν 12 χρονών. Είναι διπλωμένη ,από μέσα έχει φωτογραφία και τα στοιχεία μου, είναι το μοναδικό πράγμα που έχω από το χωριό μου. Τώρα οι ταυτότητες είναι οι άλλες, οι πλαστικές,θα μπορούσα να πάω να την δώσω και να βγάλω άλλη ,αλλά δεν θέλω να την στερηθώ είναι ιερή για μένα .
Η πρώτη φωτογραφία είναι η προσφυγική μου ταυτότητα διπλωμένη και η δεύτερη πάλι η προσφυγική ανοικτή με τα στοιχεία μου ,μόνο που τα έχω καλύψει. Παλιά είχα άλλη προσφυγική ταυτότητα που μου την έδωσαν μόλις γίναμε πρόσφυγες και μέσα έγραφε ότι μου έδωσαν μια κουβέρτα ένα μαχαίρι ένα κουτάλι και ένα πιρούνι ( τα έχω ) Το 2003 παρέδωσα την παλιά χρώματος πράσινου ,γιατί κόντευε να λιώσει και μου έδωσαν αυτήν στη φωτό Όταν πήγα να κάνω την αλλαγή τους είπα ότι τώρα έχω και δυο παιδιά να τα γράψουν και αυτά πάνω (εκεί που λέει σύνθεση οικογένειας.( τι δουλειά έχει η μέρα της γυναίκας;) όλα είναι σχετικά. Μου απάντησαν ότι τα παιδιά μου δεν θεωρούνται πρόσφυγες! μα τι λέτε τώρα ;πως γίνετε? Μου απάντησαν ότι τα παιδιά των ΑΝΔΡΏΝ προσφύγων έχουν δικαίωμα να λέγονται πρόσφυγες ,πρώτης ,δεύτερης ,τρίτης,τέταρτης γενιάς και πάει λέγοντας. Τα παιδιά που προέρχονται από γυναίκα πρόσφυγα που δεν έχει παντρευτεί πρόσφυγα αλλά άλλον ,δεν θεωρούνται πρόσφυγες ούτε πρώτης ούτε τελευταίας γενιάς ,με λίγα λόγια πεθαίνοντας εγώ πεθαίνει και η ελπίδα για επιστροφή στους τόπους .Ποιός ο λόγος τα παιδιά που δεν είναι πρόσφυγες και που το ίδιο το κράτος δεν τα αναγνωρίζει για πρόσφυγες να ΄σκοτιστούν για τέτοιο θέμα. Πείτε μου ένα λόγο.
Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μανάδες μη πρόσφυγες ,ντόπιες ,αλλοδαπές ή πρόσφυγες που έχουν παντρευτεί ΑΝΔΡΑ πρόσφυγα έχουν δικαιώματα σαν πρόσφυγες.
Εγώ η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΑΝΑ που παντρεύτηκα μη πρόσφυγα και το 1974 έτρεχα να γλιτώσω τη ζωή μου αφήνοντας πίσω ότι είχα, δεν έχω το δικαίωμα να αποκαλώ τα παιδιά μου πρόσφυγες γιατί είμαι ΓΥΝΑΙΚΑ.
ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ.

Πως λέγετε είπαμε γιορτή αύριο;

44 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κόρη σου πότε πάει μέσα για στρατό;;
Α, εν πάει..

stalamatia είπε...

Ανώνυμε/η
Ότι θέλεις λες .Αυτό ήταν το πρόβλημα τους? Θα πάει ο γιος μου ,θα αλλάξει τίποτα?

Blackbeard είπε...

Πρώτα πρώτα κανένας να μεν πηαίννει στρατόν πιον, εν υπάρχει λόγος. Σταλαματιά μου πε τους ότι έχασες την παλιά ταυτότητα, φκάλλουν σου νέαν έτσι τζι αλλιώς.

Meropi είπε...

Λοιπόν Σταλαματιά μου,
σου χω καλά νέα. Νόμιζα ότι την έδωσα την παλιά Κερυνειώτικη ταυτότητα μου, όταν έβγαλα τη νέα και μοντέρνα ταυτότητα, αλλά όχι δεν την πήραν τελικά. Προχθές ανακάτωνα την τσάντα μου και τη βρήκα!!!!! Πήγαινε άφοβα λοιπόν να βγάλεις νέα ταυτότητα.
ΧΡΟΝΙΑ μας ΠΟΛΛΑ Σταλαματιά μου

Meropi είπε...

Ξέχασα να προσθέσω και το εξής περιστατικό. Πήγε και η αδελφή μου να προσθέσει τα παιδιά της στην ταυτότητα εκτοπισμένου, γιατί τώρα πρόκειται να παντρέψει την κόρη της και όσο νάναι οι πρόσφυγες έχουν ακόμα κάποιες παροχές. Της απάντησαν ακριβώς αυτό που είπαν και σε σένα. Την ίδια στιγμή δίπλα της ήταν μια Ρωσίδα με τα παιδάκια της, παντρεμένη με Κύπριο (προφανώς πρόσφυγα) και πήρε καμαρωτά την ταυτότητα του εκτοπισμένου και αυτή και τα παιδιά της. Τους ρώτησε η αδελφή μου αν τα παιδιά αυτά δικαιούνται την ταυτότητα, γιατί όχι και τα δικά μου??? Έτσι λέει ο νόμος της είπαν. Λοιπόν ο νόμος αυτός είναι άκυρος,γιατί σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος, προβλέπει ότι δεν πρέπει να γίνεται καμιά διάκριση μεταξύ άντρα και γυναίκας. Αν δε γίνεται τέτοια διάκριση είναι άκυρη.
Όσο για το ερώτημα του ανώνυμου στην αρχή αν οι γυναίκες πάνε στο στρατό του απαντώ. Ο στρατός είναι αυτός που κάνει τον πολίτη???? Όποιος δεν πάει στο στρατό παύει να είναι ίσος πολίτης???? Η γυναίκα δεν πάει στρατό, αλλά γεννά ζωές. Και στο κάτω κάτω να γίνει επαγγελματικός ο στρατός ή ακόμα καλύτερα να διαλυθεί.
Δεν θα μας κάνετε πολίτες β΄ κατηγορίας, επειδή δεν πάμε στρατό.

Ανώνυμος είπε...

Tzai pemou re meropi, giati i simmathitria mou en diorismeni enw egw thelw allo 10 xronia na dioristo eno eteleiwsamen to idio prama?

En en diakrisi touto?

Ego en eimai politis B' katigorias pou ti stigmi pou exasa 2 xronia sto strato?

Apon pou eksw tou xorou polla traouthkia kserei

rose είπε...

γιορτινή ονομαζεται η μερα που γιορτάζεται κάτι

εμεις τι γιορτάζουμε;;


τα περί στρατου και άλλων δαιμονίων
άστε τις κυβερνησεις σε 50-50% και βλεπουμε πόσους στρατους θα έχουμε μετά απο 10χρόνια

Meropi είπε...

Αγαπητέ μου Κώστα,
δεν σου φταίω εγώ αν πήγες εσύ στο στρατό. Κι εγώ έκανα δύο παιδιά και στις δύο εγκυμοσύνες είχα ναυτία και έκανα συνέχεια εμετό. Δεν μπορούσα να σταθώ. Για φαντάσου να έκανα και στρατό από πάνω!!!! Στο κάτω κάτω δεν τον έκαναν οι γυναίκες το νόμο περί στρατού.

Lexi_penitas είπε...

Ρε παιδιά να μην το καταντήσουμε καυγά ανδρών - γυναικών ή προσφύγων και μη προσφύγων.

Το πράγμα είναι απλό. Αν αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα εκ παρτογονίας και εκ μητρογονίας σε κάποια στιγμή οι πρόσφυγες θα είναι πιο πολλοί από τους μη πρόσφυγες. Δεν έχω τη λύση αλλά φαίνεται ότι ήταν ο πιο πρακτικός τρόπος για να διατηρηθεί η αναλογία προσφύγν και μη προσφύγων. Τον καιρό που θεσπιζόταν ο νόμος δεν υπήρχε ούτε ίχνος ευαισθησίας για τα δικαιώματα της γυναίκας. Εμεινεν μας αγγονί!

Τι να κάνουμε τώρα; Να πούμε: Από τώρα και στο εξής πρόσφυγες θα θεωρούνται οι εκ μητρογονίας και όχι οι εκ πατρογονίας; Πάντως και οι δυο ΔΕΝ γίνεται

Meropi είπε...

Lexi_penitas μου,
γιατί δεν γίνεται???? Γίνεται και παραγίνεται.
Με συγχωρείς για το κάπως επιθετικό ύφος μου. Δεν είμαι θυμωμένη. Απλώς θέλω να δείξω ότι μερικά πράγματα είναι αυτονόητα.

jf είπε...

“…πεθαίνοντας εγώ πεθαίνει και η ελπίδα για επιστροφή στους τόπους. Ποιός ο λόγος τα παιδιά που το ίδιο το κράτος δεν τα αναγνωρίζει για πρόσφυγες να σκοτιστούν για τέτοιο θέμα”

Σταλαματιά, γνωρίζω αναγνωρισμένα προσφυγόπουλα -παιδιά και εγγόνια- που δε ‘σκοτίζονται’… Εγώ σε καταλαβαίνω γιατί τα έζησα… Για ένα παιδί όμως που δεν τα έζησε, αυτά δεν του είναι οικεία –χωρίς αυτό να είναι επιτιμητικό. Είναι μια φυσική συνέπεια και συνέχεια της ζωής…

Όσο για τα υπόλοιπα που γράφεις, είναι και για μένα προκλητικό να συμβαίνουν.

ΥΓ
Εν τζιαι πιστεύκω να shιωνοστεί γιαίμα δαμέσα :))

Κουνούπι είπε...

Άδικη διάκριση.

@ Λέξη_πένητας γιατί είναι κακό να θεωρούνται ακόμα πιό πολλοί πρόσφυγες;

τα περί στρατού εν μεγάλη ιστορία, όχι άσχετη με το θέμα (αφού κι εκεί παίζουν διακρίσεις), αλλά κακώς χρησιμοποιείται ως επιχείρημα.

φιλικά

Κ

Greekstories είπε...

Συμμεριζομαι απολυτα την αποψη σου....σε φιλω

Φθα είπε...

Για άλλη μια φορά θλίβομαι για τους ανεγκέφαλους που μας κυβερνούν. Εν τούτοις εύχομαι Χρόνια Πολλά γιατί σας αξίζουν όχι μόνον οι ευχές αλλά και η ευγνωμοσύνη εμάς των ανδρών, ασχέτως αν δεν φροντίζουμε και να σας την δείχνουμε κάθε που χρειάζεται.

stalamatia είπε...

Αγαπημένοι μου συμπλόγκερς εγώ η ΓΥΝΑΙΚΑ σήμερα 8 Μαρτίου σηκώθηκα με τα χέρια μουδιασμένα την μέση πιασμένη και σκούπισα, σφουγκάρισα έβαλα πλυντήριο( μόλις τελειώσει θα απλώσω και θα βάλω άλλο)
.Θα φτιάξω μια ψαρόσουπα για να φάω μαζί με τον ΑΝΔΡΑ του σπιτιού, εδώ και μερικά χρόνια μόνοι τρώμε, τα παιδιά είναι αλλού.
Τι κάνει ο σύζυγος; τρέχει και αυτός. Και αυτός μουδιασμένα χέρια έχει και μέση πιασμένη έχει και πιστέψτε με δεν είναι από την ηλικία ( όχι ότι δεν έχουμε κάποια ηλικία) προς θεού.
Οπότε τι να γιορτάσω εγώ; ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους;

stalamatia είπε...

blackberad

Καλά θα ήταν να μην πηγαίνει κανένας στο στρατό,καλά θα ήταν να μην υπήρχε πουθενά στο κόσμο στρατός ,να μην χρειαζόταν.
Σχετικά με την ταυτότητα αυτό θα κάνω δεν θα την παρουσιάσω πουθενά.Μου το είχαν πει ξανά ,αλλά ούτε σ'αυτούς δεν ήθελα να πω ψέματα!!!.


Μερόπη
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι δίκαιο αυτό που γίνετε σχετικά με τα παιδιά των γυναικών προσφύγων,πρέπει να αναθεωρήσουν .

stalamatia είπε...

Κώστας
Αυτό που αναφέρεις σχετικά με τον διορισμό μπορεί να έχεις δίκιο ΑΛΛΑ αυτό γίνετε και στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν πρόσφυγες .Αρα δεν είναι αυτό το πρόβλημα της όποιας κυβέρνησης της Κύπρου γιατί το θέμα μητρογνωσίας είναι από παλιά.

Ρόουζ
Γιορτάζουμε ακόμα μια μέρα δουλειάς που αρκετές γυναίκες θα τις κάνουν σαν τρελλές για να βγούν το βράδυ να αποδείξουν ,δεν ξέρω τι.Όπως και νάχει καλά να περάσουν!! .

stalamatia είπε...

Πένητας
Τίποτα δεν πρόκειτε να αλλάξει τι κλίμα ήταν στραβό από την αρχή.Και γιατί το λέω αυτό .Η δικιά μου η γνώμη ( ξέρω χεσμένη τν έχουν οι κυβερνώντες από το 1974 σήμερα) είναι η εξής( άργησα να την πω;)δεν πειράζει το καλό πράμα αργεί να γίνει.Λοιπόν η γική μου άποψη είναι αυτή. Οσοι ήταν γεννημένοι μέχρι το 1974 άντε και το 1975 (μερικές ήταν ήδη γκαστρωμένες και εγιναν πρόσφυγες και όσοι γεννήθηκαν απο αυτούς είτε από γυναίκες πρόσφυγες είτε από άνδρες πρόσφυγες να έχουν κάποια δικαιώματα και να σταματάνε αυτά τα δικαιώματα εκεί.
Όχι να τα συνεχίζουν με αυτόν τον άδικο για τις γυναικες πρόσφυγες τρόπο .Ως πότε πιοα οι άνδρες πρόσφυγες θα δικαιούνται βοηθήματα από το κράτος μέχρι ποια γενιά;
Παράδειγμα -Γεννάει ένας 4 κόρες και δεν υπάρχει γι'αυτές καμιά βοήθεια εκτός και παντρευτεί κάποιον που κρατάει η σκούφια του από πατέρα πρόσφυγα, γεννάει και ένας 4 γιούς(ε ρε μάνα μου γλέντια εδώ κουνάω το κεφάλι μου) όλα αυτά τα ρσενικά θα έχουν δικαιώματα δεν ξέρω μέχρι ποιάς γενιάς .(γμτ τη γενιά τους μέσα)

stalamatia είπε...

Ζαμάν φου

Μην φοβάσαι εδώ ποτέ δεν χύθηκε αίμα.

Κουνούπι
Τους βγάζουμε από τα έξοδα εμείς οι γυναίκες ,νομίζω εκεί παίζετε το όλο παιχνίδι.

Ψυχή μου
Ευχαριστώ!!!

Φθα
Ευχαριστώ για τις ευχές άραγε χθες που οι γυναίκες πήγαν στο προεδρικό αναφέρανε καθόλου αυτή τη διάκριση?

stalamatia είπε...

Ισως μερικοί νομίσουν ότι έκανα την ανάρτηση γιατί θέλω βοήθεια από την κυβέρνηση.
Για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα παρόλο που κανένας δεν υπαινίχθηκε κάτι τέτοιο για μένα.Δεν έχω πάρει καμιά βοήθεια ποτέ ούτε και έχω σκοπό να ζητήσω ότιδήποτε από κανένα απλά το θεωρώ άδικο να δίνετε βοήθεια σε άτομα που απλά ήταν ο παππούς τους πρόσφυγας και σε άτομα που ήταν ο γονιός τους να αδιαφορεί το κράτος γιατί το άτομο αυτό είναι γυναίκα και όχι άνδρας.
Αν ήθελα βοήθεια θα μπορούσα άνετα να παίξω το παιχνίδι που έπαιξαν και άλλοι με το να έλθω στην Κύπρο για έξι μήνες και να πάρω σπίτι και αφού το κατοχυρώσω να γυρίσω στην Ελλάδα και να πηγαίνω εκεί διακοπές.Και με τον ίδιο τρόπο να βγάλω εκλογικό βιβλιάριο για να με κουβαλάνε τα κόμματα τζάμπα στην Κύπρο τάχα μου για να ψηφίσω. Μπορείτε να πείτε ότι είμαι χαζή που δεν το κάνω ,ε δεν πειράζει ας προκόψει αυτός ο τόπος με τους έξυπνους.
Λύση μπορούν να δώσουν να πάω στο χωριό μου;

stalamatia είπε...

Kαι αφού το κράτος έχει τόσα λεφτά για να βοηθά τους πρόσφυγες μέχρι δέκατης γενιάς ΑΝΔΡΩΝ . Γιατί να μην σταματάει στην πρώτη γενιά όπως λέω εγώ και να βοηθήσει και μη πρόσφυγες που δεν εχουν στον ήλιο μοίρα? ενώ πρόσφυγες έχουν σπιταρώνες πολυτελή αυτοκίνητα με τη βοήθεια του κράτους?

eirini είπε...

Πολύ θλιβερά αυτά που μας γράφεις Σταλαματιά μου... για άλλη μια φορά. Ντροπή σε όλους αυτούς τους ανεύθυνους... "υπευθύνους"!
Άφησέ με σε παρακαλώ να κάνω μια παρατήρηση για το πρώτο σχόλιο του μπλοκ σου με την υπογραφή του ανωνύμου... "κύριε ανώνυμε, το γένος που μπαίνει δίπλα από το όνομα κάθε ανθρώπου φέρει το επίθετο της μάνας του και αυτό πρέπει να είναι η απάντηση για το απαράδεκτο σχόλιό σου"!
Σταλαματιά μου, ξέρεις ότι έχω μια μεγάλη ευαισθησία στο θέμα της προσφυγιάς. Τα παιδιά σου θα φέρουν πάντα το σημάδι της προσφηγιάς στην καρδιά τους γιατί είναι τα δικά ΣΟΥ παιδιά! Ελπίζω κάποια στιγμή να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη!

Καλημέρα!!!

Leni είπε...

Stin Kypro oi genaitzes prosfyges eppesan pou to exhaust tis motoras Stalamatia mou.

Ανώνυμος είπε...

Σταλαματιά μου,

η αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας μόνο εκ πατρογονίας είναι αναμφισβήτητα, ένας αναχρονιστικός κανονισμός κατά των γυναικών. Η διάκριση είναι οφθαλμοφανής και πέραν κάθε λογικής. Σ' ευχαριστώ που το ανάρτησες ως θέμα.

Για τη μέρα της γυναίκας, έχω να πω τα εξείς. Πρόκειται απλά για ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ και πολύ σωστά θεσπίστηκε αυτός ο θεσμός της παγκόσμιας μέρας ποίησης, μουσικής, γυναίκας, παιδιού, ειρήνης κτλ. Είναι μεγάλη ευκαιρία για ένα θέμα να μας βάζει πρώτα σε ΣΚΕΨΗ και μετά να γίνεται έναυσμα ενός δημόσιου ΔΙΑΛΟΓΟΥ. Ακόμη και ο Άγιος Βαλεντίνος που είναι απλά μία γιορτή και θεωρείται από πολλούς εμπορικός, πείτε μου αλήθεια, υπάρχει άλλη μέρα του χρόνου που να σας θυμίζει έστω λίγο τον ΕΡΩΤΑ; Αυτό είναι το όλο νόημα τέτοιων ημερών και το θεωρώ άκρως σημαντικό να μην ξεχνάμε αυτά τα υποτιθέμενα αυτονόητα. Ναι, είμαι γυναίκα και σήμερα γιορτάζω τη μνήμη τής κάθε γυναίκας που πάλεψε για την αξιοπρέπεια της ζωής και του φύλου μου και χαίρομαι που έστω αυτή τη μέρα γράφονται και λέγονται απόψεις και ιδέες για τα προβλήματα, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και προπάντων τον πολύ σημαντικό της ρόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

stalamatia είπε...

Ειρήνη μου
Ο καθένας τελικά βαρά όπου τον πονά και μερικοί έχουν κανει καραμέλα τον στρατό σαν άμυνα για ότι λένε οι γυναίκες.

Λένι μου
χα χα που μοτορούα μιτσιάν οξά μιάλη?

stalamatia είπε...

Λεμέσια μου
Εγώ πιστεύω στη δύναμη της γυναίκας στα όσα κατάφερε μέχρι τώρα με όλες τις αντιξοότητες που βρήκε μπροστά της.Και θάλεγα ότι οι γυναίκες αγρότισες ή οι γυναίκες εργάτριες που είχαν ξεσηκωθεί πριν από ενάμιση αιώνα πρίν για να λιγοστέψουν τις απάνθρωπες ώρες εργασίας με κόστος την ίδια τη ζωή τους ναι είναι φόρο τιμής μια μέρα αφιερωμένη στη γυναίκα.
Απλά δεν είναι στον τύπο μου να βγω και να κάνω παναϋρι για να γιορτάσω.Δεν θα ήθελα να είμαι τίποτα άλλο από ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΑΝΑ ΑΔΕΛΦΗ ΚΟΡΗ ΓΙΑΓΙΑ ΦΙΛΗ ναι και ΠΕΘΕΡΑ. Φιλούθκια.

e-ioannis είπε...

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΛΟ ΓΡΙΝΙΑ ΕΙΣΤΕ !

b|a|s|n\i/a είπε...

ιδέα δεν είχα! για το θέμα των προσφύγων εννοώ. και ίσως η μερόπη έχει δίκιο (με τον νόμο της ευρωπαϊκής ένωσης). μου μοιάζει παράλογο να ισχύει μόνο για άντρες και όχι και για τις γυναίκες.
πάραυτα ένα πολύ καλό βράδυ εύχομαι. και πολύ καλή εβδομάδα!

Sike είπε...

συγνώμη αν λέω κάτι που ειπώθηκε ήδη αλλά βιάζομαι και δεν διάβασα τα σχόλια! Μπορείς να κρατήσεις την παλιά σου ταυτότητα - άμα πας να βγάλεις τη νέα και ΑΝ σε ρωτήσουν θα πεις πολύ απλά ότι η παλιά «απωλέσθη».

DaisyCrazy είπε...

Είχα και γω παλιά ταυτότητα (από αυτές τις ροζ) και όταν την πήγα για να βγάλω πλαστική την παλιά μου την επέστρεψαν. Άρα μη φοβάσαι να αλλάξεις ταυτότητα γιατί ουσιαστικά δεν θα αλλάξεις, απλά θα αποκτήσεις άλλη μια!

Όσο για τους πρόσφυγες - προφανώς είναι όλοι πρόσφυγες, ανεξαρτήτως φύλου! Δεν το συζητώ καθόλου. Όλα αυτά είναι κατάλοιπα της πατριαρχικής κοινωνίας στην οποία ζούμε και καλό είναι τα πολεμήσουμε μέχρι να καταργηθούν.

Εννοείται πως τα παιδιά σου είναι εξίσου πρόσφυγες με τα παιδιά ενός άνδρα πρόσφυγα και δεν θα έπρεπε καν να ιφίσταται το θέμα. Έχουμε καταντήσει δυστυχώς ακόμα να ζητούμε τα αυτονόητα!

Ανώνυμος είπε...

Σταλαματιά μου χέστους. Είμαι κι εγώ γυναίκα πρόσφυγας (πάνω κάτω πρέπει να έχουμε την ίδια ηλικία). Τους έδωσα ένα γιο στο στρατό και τώρα ετοιμαζουμε και τον δευτερο. Χάσαμε τα πάντα, όταν άλλοι στην απο δω πλευρά, λόγω της αναπτύξης έχουν πλουτίσει. Το παράπονο μου που τα παιδιά μου δεν θεωρούνται πρόσφυγες είναι ότι δεν θεωρούνται ψηφοφόροι Κερύνειας τίποτε άλλο. Ούτε την βοήθεια τους θέλω ούτε τίποτα. Τα παιδιά μου νοιώθουν πρόσφυγες στην καρδιά και στο μυαλό και δεν χρειάζονται τις ταυτότητες τους για να το αποδείξουν.

Το χειρότερο είναι με την μάνα μου. Λόγω εισβολής το 75 μεταναστεύσαμε στην Αυστραλία. Πρίν 8 χρόνια οι γονείς μου επαναπατριστηκάν. Όταν η μάνα μου εκλεισε τα 65 πήγε στο γραφείο κοινονικών ασφαλίσεων να συμπληρώσει φόρμες για σύνταξη οικοκυράς. Η απάντηση ποια ήταν παρακαλώ? "Κυρία μου δεν δικαίούστε γιατι τα τελευταία 20 χρόνια δεν είσασταν μόνιμος κάτοικος Κύπρου". Αυτό είναι το πρόσωπο του κράτους μας, μια γυναίκα πρόσφυγας που αναγκάστηκε να ξενιτευτεί να μεγαλώσει τα παιδιά της όταν επέστρεψε στον τόπο της την εφτυσαν.

Maria Tzirita είπε...

Αχ Σταλαματιά μου...αχ...
Το κεφάλι ψηλά κορίτσι μου και κοίτα μπροστά. Φιλάκια πολλά!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΣΥ Η ΠΡΩΤΗ.
ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ.

phlou...flis είπε...

Χάρη σου κάνουμε που σου βγάζουμε ταυτότητα. θα μπορούσε να μην έχεις ταυτότητα και να επιβεβαώνει την ύπαρξή σου ...Ο ΑΝΤΡΑΣ.
Για την υπηρεσία έκδοσης ταυτοτήτων..
phlouflis :-)
...αφού ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κενωνία, τι περίμενες ...κουμαίρα;

stalamatia είπε...

Ιωάννη
Μπλα μπλα τι πως γιατί?

Μπάσνια
ΠΟιά Ευρώπη;Αυτοί έχουν διούς τους νόμους, ότι τους συμφέρει.

Σάϊκ
Καλωσόρισες στη γειτοιά μου.Ναι τελικά αυτό θα κάνω με την ταυτότητα μου .Ευχαριστώ.

stalamatia είπε...

Δοροθέα καλώς μας ήλθες .Τα αυτονόητα γι'αυτούς μόνο στο μυαλό τα έχουν δυστυχώς και φοβούνται μην γίνουν πράξη.

Ανώνυμη
Καλωσόρισες στην γειτονιά ,θα έπρεπε να ντρέπονται που είπαν αυτό το πράγμα στην μάνα σου.
Στο στρατό τα θέλουν τα παιδιά να τα αναγνωρίσουν σαν πρόσφυγες όχι.
Αυτό με τα παιδιά σου είναι και η σωστή απάντηση στο πρώτο σχόλιο του πρώτου ανώνυμου.Να είσαι καλά και να χαόρεσαι τα παλληκάρια σου.

stalamatia είπε...

Μαρία μου
Εσύ μας έχεις μάθει και από την καλή και από την ανάποδη.Πολλά φιλιά.

Σκρουτζάκο
Πάντα μπροστά μόνο που μερικές φορές βρίσκεις μπροστά σου πράγματα που άφησες πίσω.
Ετσι είναι η ζωή.Θα περάσω από το μπλογκ σου.


Φλούφλη
Στις προσταγές σου αφέντη τυχερή είμαι που υπάρχετε εφέντες εσείς χα χα χα
Καλά να περνάς κουμπάρε.

BUTTERFLY είπε...

Διακριση και στον ξεριζωμο λοιπον; Διακριση και στον πονο;

Theopemptou είπε...

Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 οργανώθηκαν πολλές γυναίκες για να πιέσουν τα κόμματα να αλλάξουν αυτό τον αναχρονιστικό νόμο.
Οι γυναίκες αυτές έκαναν πολύ καλή δουλειά και κατάφεραν να ενημερώσουν πολλούς για την αδικία.
Ρωτώντας τότε διάφορους "γνωστούς" έμαθα ότι ναι μεν αναγνωρίζέται η αδικία αλλά αν αναγνωριστεί τώρα το κόστος θα είναι δυσβάκτοκτο για το κράτος.
Αυτά θυμάμαι ...

nikita είπε...

Πεταλούδα
Φοβάμαι πως πάντα θα υπάρχει διάκριση ακόμη και στον πόνο.Καλό Σ/Κ.

Θεοπέμπτου
Και εγώ πιστεύω ότι αυτή τη διάκριση την κάνουν για οικονομικούς λόγους.Ευτυχώς μοναχά που δεν εξαρτώμεθα οικονομικά από αυτούς.Καλό Σ/Κ.

Ανώνυμος είπε...

KAI ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΩΣΗ. Η ΚΟΡΕΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΗΣΑΣ ΜΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΥΓΑ. ΜΙΑ ΟΥΚΡΑΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ ΒΑΡΩΣΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΜΟΡΦΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ. ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΠΟΥ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ? ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΡΚΙΣΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΕΣ ΤΙ? ΑΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΒΑΡΩΣΙΩΤΙΣΑ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΥΠΡΙΑ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

KAI ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΩΣΗ. Η ΚΟΡΕΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΗΣΑΣ ΜΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΥΓΑ. ΜΙΑ ΟΥΚΡΑΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ ΒΑΡΩΣΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΜΟΡΦΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ. ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΠΟΥ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ? ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΡΚΙΣΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΕΣ ΤΙ? ΑΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΒΑΡΩΣΙΩΤΙΣΑ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΥΠΡΙΑ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

KAI ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΩΣΗ. Η ΚΟΡΕΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΗΣΑΣ ΜΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΥΓΑ. ΜΙΑ ΟΥΚΡΑΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ ΒΑΡΩΣΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΜΟΡΦΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ. ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΠΟΥ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ? ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΡΚΙΣΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΕΣ ΤΙ? ΑΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΒΑΡΩΣΙΩΤΙΣΑ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΥΠΡΙΑ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

KAI ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΩΣΗ. Η ΚΟΡΕΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΗΣΑΣ ΜΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΥΓΑ. ΜΙΑ ΟΥΚΡΑΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ ΒΑΡΩΣΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΜΟΡΦΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ. ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΠΟΥ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ? ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΡΚΙΣΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΕΣ ΤΙ? ΑΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΒΑΡΩΣΙΩΤΙΣΑ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΥΠΡΙΑ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.