Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Η διαφορά μιας κωμόπολης

Τ ο Σάββατο στις δυόμιση που σχόλασα από τη δουλειά μου έπρεπε να τρέξω να προλάβω τα καταστήματα ανοικτά για κάποια ψώνια που μου βγήκαν εκτάκτως.
Και όταν λέμε να τρέξω όχι με αυτοκίνητο ή κάποιο άλλο[ μεταφορικό ]μέσον και δεν μιλάμε για το συμπαθέστο γαϊδουράκι αλλά για ποδήλατο , μηχανάκι, και τα οποια χρησιμοποιούνται κατά κόρο από 2 έως 102 χρονών χωρίς υπερβολή εντάξει μέχρι τα 90 ποιός ζεί 102? και τούτο διότι η μικρή κωμόπολη που ζω δεν σας είπα[έχουμε και θάλασσα ο δρόμος με χωρίζει.. από αυτή] αυτό το γράφω για να ζηλέψουν μερικοί.Χμ να επανέλθω έχω αυτό το κακό να ξεφεύγω λίγο όπως έλεγα έπρεπε να ψωνίσω πριν κλέισουν τα μαγαζιά και το κακό κλείνουν την ίδια ώρα που σχολάω και εγώ .Φεύγω λοιπόν από τη δουλειά και προχωρώ για το σπίτι μου να και ο φούρνος ανταλλάσω δυό καλά λόγια με τη φουρνάρισσα παίρνω το ψωμί μου και περνάω απέναντι στο κρεοπωλείο, ο κρεοπώλης πολύ καλό παιδί αν και μαζεύει για να καθαρίσει μου κόβει τον κιμά,και για να μην τον κουβαλώ μαζί μου στο μανάβικο και στο σούπερ μάρκετ τον αφήνω εκει, για να τον πάρω γυρνώντας πάω στο σούπερ μάρκετ και τα είναικορίτσια με το χαμόγελο τους και ας είναι από το πρωϊ εκεί, κάτι ανύπαρκτο στο καρφούρ της Λεμεσού, και σε πολλά άλλα καταστήματα που μπήκα, ευτυχώς όχι όλα και για να καταλήξω και να μήν σας κουράζω όλα αυτά τα έκανα σε τρία τέταρτα με τα πόδια τώρα θα μου πείτε και τι μας νιάζει τι έκανες εσύ, μα ο λόγος δεν είναι τι έκανα εγώ ,αλλά τι όμορφα είναι να ζείς σε μια μικρή κωμόπολη που να γνωρίζεις και να καλήμερίζεις σχεδόν όλους και ας μην τούς ξέρεις όμως τους βλέπεις κάθε μέρα περνώντας μπροστά από τα καταστήματα τους ή τούς συναντάς την ώρα που πάνε και αυτοί δουλειά κάτι που δεν γίνετε στις μεγάλες πόλεις .Ξέρετε τι είναι να φέρνεις βόλτα όλη την πόλη που μένεις με τα πόδια χωρίς να κουράζεσε ? ή να κυκλοφορείς με ποδήλατο? ΤΕΛΕΙΑ .

18 σχόλια:

Unknown είπε...

θαύμα! Μα ακόμα και στη Λευκωσία αυτά συμβαίνουν-ειδικά όταν έχεις έρθει να ζησεις εδώ από μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, το ανθρώπινο μέτρο και η ποιότητα ζωής στην Κύπρο, σε πολλά ζητήματα, είναι θαύμα.

Ας τα προστατεύσουμε.

Aceras Anthropophorum είπε...

Όπου μάθει ο καθένας Σταλαματία. Η ουσία είναι να έχεις την ικανότητα να θωρείς το όμορφο γύρω σου. Είμαι σίγουρος ότι τζαι στην Αθήνα να ζούσες θα έβρισκες τες ομορκιές την που σίγουρα θα ήταν άλλες που αυτές της κομώπολής που σου έλαχε.

stalamatia είπε...

Η ειρωνία είναι αφού τελείωσα την ανάρτηση πέρασαν 3 ώρες και κάτι και με παίρνει τηλέφωνο ο γιός μου από Αθήνα όπου σπουδάζει για να μου πεί ότι έφτασε στο σπίτι που μένει και το βρήκε [βομβαρδισμένο]όσο ήταν εδώ σε μένα εκει είχαν μπει διαρήκτες και δεν άφησαν τίποτα όρθιο, το μόνο πράγμα που πήραν ήταν μια βιντεοκάμερα και τον σταυρό του ,το πιθανότερο να ψάχναν για λεφτά .
Όταν πήγα το βράδυ για μαζέψουμε και να καθαρίσω τις μαυρίλες που άφησε η σήμανση για τα δακτυλιτικά αποτυπώματα.Ευτυχώς που δεν ήταν τα παιδια μου μέσα και ας τα πέρνανε όλα είμασταν τυχεροί,στην Αθήνα παράγινε το κακό .

Lexi_penitas είπε...

Μια καλημέρα ειν' αυτή
πες την κι' ας πέσει χάμω,
πες την κι' ας πέσει χάμω.

Τόσο απλό, τόσο γλυκό και τόσο όμορφο, όσο κι' αν η εποχή μας το έκανε να φαντάζει αχρείαστο...

prophet81 είπε...

Σε ανθρώπους (σαν κι εμένα) που ζήσανε πάνω από 15 χρόνια (και μάλιστα τα παιδικά τους χρόνια, που είναι πολύ σημαντικό) σε ένα μεγάλο χωριό, το συγκεκριμένο αρθράκι δεν αναφέρει τίποτα άλλο παρά μία καθημερινή μέρα τους. Σε άλλους φαντάζει ίσως μια γραφική ιστορία. Τυχεροί όσοι ζήσανε και ζούνε ακόμα σε χωριά ή μικρές πόλεις. Όλος ο κόσμος μια γειτονιά...μια οικογένεια...

stalamatia είπε...

Lexi-penita
Αυτό το τραγούδι μου αρέσει πάρα πολύ αν και τώρα η καλημέρα δεν πέφτει καθόλου κάτω , και παρόλο που δεν θέλω να παρομοιάζω τίποτε με το αγαπημένο μου χωριό που ήταν σαφώς πολύ πιο μικρό από εδώ πρώτη φορά αποδέχομαι άλλο μέρος σαν δικό μου εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτή τη κωμόπολη μένω 20 χρόνια και όμως τώρα την έκανα χωριό μου και απάλυνε λίγο ο πόνος για το δικό μου [χαμένο]? χωριό.

prophet81
Πραγματικά ήταν μια καθημερινή μέρα από αυτές που όλοι έχουμε ανάγκη ,εκτός από τους πιο πολλούς νέους που θέλουν τις μεγαλουπόλεις.

Ανώνυμος είπε...

ή μάθε να γράφεις προτάσεις με σωστή γραμματική και τελείες, ή σταμάτα να γράφεις σε παρακαλώ. το blog σου δεν διαβάζεται.

stalamatia είπε...

Ανώνυμε ευχαριστώ για τη συμβουλή, μάλλον αυτό θα κάνω.

Lexi_penitas είπε...

Ανώνυμε, δε μας παρατάς. Τι δεν κατάλαβες από το κείμενο; Ποιος είσαι συ που θα στερήσεις το δικαίωμα λόγου σε όποιο μπορεί να υστερεί σε ευφράδεια ή γραμματικές γνώσεις. Αυτό είναι επιεικώς φασισμός. Να πας στο καλό και να μη ξαναπατήσεις.

Σταλαματία, μην ακούς το κάθε καλόπαιδο. Συνέχισε τη καλή δουλειά. Οι Κυπραίοι μπλόγκερς σ'αγαπάμε :)

Unknown είπε...

Σταλαματία, υποθέτω πως η απάντησή σου στον "ανώνυμο" είναι απλά λεπτό χιούμορ. Γιατι ασφαλώς, δεν θα σταματήσεις εσύ να γράφεις λόγω ενός ηλιθίου που γράφει υβριστικά και μάλιστα κρυμένος πίσω από την βολική αναωνυμία του.

Περιμενουμε το επόμενο ποστ σου!!!

stalamatia είπε...

Φίλοι Λέξη Πένητα και Πολίτη Πήττα γιατί φίλους σας θεωρώ ,να είστε σίγουροι ότι κανένας ανώνυμος δεν πρόκειται να με κάνει να το βάλω στα πόδια.
Έχω κάνει πολύ πιο τολμηρά πράγματα στη ζωή μου από το να γράψω ένα ποστ,και ας είναι το χειρότερο στη μπλογκόσφαιρα .Εγώ τολμώ και προσπαθώ να βελτιωθώ,. και πρώτα πρώτα για μένα την ίδια . Και στη ζωή μου έμαθα να μη κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου και ας το πληρώνω μερικές φορές.Σας ευχαριστώ και τους δύο.

prophet81 είπε...

Μη μασάς κούκλα μου :)
Πηγαίνεις στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας;

Ανώνυμος είπε...

Κι εσύ πρέπει να αρχίζεις τις προτάσεις σου με κεφαλαίο ανώνυμε πριν να υποτιμάς τους άλλους

Σταλαματία μου Η γλώσσα και η μορφή της έχει αποτελέσει σε πολλές περιπτώσεις στοιχείο καταστολής και καταπίεσης Βλέπε καθαρεύουσες κτλ Όμως, από τη στιγμή που επιτυγχάνεται η επικοινώνία τζιαι τούτο φαίνεται επειδή οι άλλοι καταλαβαίνουν τι γράφεις τζιαι σχολιάζουν σου, η βασικότερη λειτουργία της γλώσσας επέτυχε Ποιος τις χέζει τις τελείες

(σημείωση: δεν έβαλα τελείες για να την σπάσω στον ανώνυμο - αφού δυσκολεύεται να τα καταλάβει φαντάζομαι πως δεν θα τα σχολιάσει κιόλας)

Καληνύχτα σας

stalamatia είπε...

prophet81
Πηγαίνω στο ΣΔΕ και μακάρι να μπορούσαν και άλλοι άνθρωποι που δεν έχουν πάει γυμνάσιο να εκμεταλευόντουσαν αυτή την ευκαιρία.
Γιατί πραγματικά σου δίνετε μια δεύτερη ευκαιρία,και κάποια στιγμή θα γράψω γι'αυτό το θέμα.

Δασκαλούα μου μακάρι τα προβλήματα όλου του κόσμου νάτανε οι τελείες του ανώνυμου.Πολύ το χάρηκα που δεν έβαλες τελείες .............

prophet81 είπε...

Σε ρωτάω γιατί πέρσι ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου και η έρευνα αφορούσε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Μυτιλήνη και την συμβολή του στην αυτοεκτίμηση των μαθητών αλλά και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Απίστευτη εμπειρία και πολύ ζεστός ο κόσμος του συγκεκριμένου σχολείου. Συνειδητοποιημένοι άνθρωποι με όρεξη να εκπληρώσουν ένα απραγματοποίητο, μέχρι τότε, όνειρο! Ήταν σαν να ξαναγεννήθηκαν! Πρίν μια βδομάδα με πήρανε ωρομίσθιο* στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Κομοτηνή και σήμερα θα έχω την πρώτη επαφή με τα άτομα εκεί. Τι λες θα με βοηθήσεις; Θα μου δώσεις συμβουλές;
*στο μάθημα της Κοινωνικής Εκπαίδευσης

stalamatia είπε...

prophet81
Καλή αρχή με τα (παιδιά) και μη μου τα μαλώνεις. Πραγματικά έτσι όπως τα γράφεις είναι ,σαν να ξαναγεννήθηκα.
Άλλαξε και το ωράριο στη δουλειά μου και δουλεύω από τις 7 το πρωί εως τις 3 το μεσημέρι και παίρνω το λεωφορείο
μετά από μισή ώρα για να πάω στη διπλανή πόλη 13 χιλιόμετρα είναι η απόσταση που βρίσκετε το ΣΔΕ. Δεν προλαβαίνω ούτε να φάω είναι πολύ δύσκολο όταν δουλεύεις .Να είσαι καλός και υπομονετικός μ'αυτούς τους ανθρώπους ,να τους λες και δυο και τρείς φορές το μάθημα και όταν θέλεις να γράψουν κάτι που τους υπαγορεύεις να μη το λες γρήγορα .Και να μη ξεχνάς οι πιο πολλοί είναι κουρασμένοι εγώ είμαι σίγουρη ότι είναι πολύ τυχεροί οι μαθητές που θα σ'έχουν κοντά τους. Καληνύκτα.Θα τα ξαναπούμε.

prophet81 είπε...

Ευχαριστώ πολύ, είσαι διαμάντι πραγματικά :)

Global Greek είπε...

Σταλαματιά μου πήρα το μπλόγκ σου με τη σειρά κι έφτασα μέχρι εδώ (θα μου πεις δεν είναι και πολλά, έεεεχω ακομα)!!! αλλα απλά ήθελα να σου πώ οτι μου αρέσει πολύ και χαίρομαι που σε βρήκα, χαίρομαι ειδικά που διάβασα το πρώτο σου που μου έδωσε να καταλάβω απο "που έρχεσαι".. Να'σαι καλά και καλό βράδυ :-)